Tijdens de oorlog hebben de Duitsers heel wat zaken geroofd maar een van de grote roven tijdens de oorlogsjaren was vooral die van diamanten. Paul Post raakte geinteresseerd in de diamantenroof van tijdens de oorlogsjaren wanneer hij een brief van zijn vader vond die in de oorlogsjaren werkzaam was bij het Rijksbureau voor Diamant. Samen met beroepsschrijver Bies van Ede dook Post onder in het mysterie van de diamanten die verdwenen waren en een enorm vermogen vertegenwoordigden. De brief die Post las van zijn vader dateerde van 10 oktober 1944 toen vader Post en zijn twee collega-ambtenaren waarschuwden dat een heleboel diamanten van Arnhem naar Duitsland gingen verdwijnen. Want op dat moment was operatie Market Garden uitgebarsten en volgens de ambtenaren was de kans groot dat de Duitsers de kluizen waarin de diamanten werden bewaard zouden opblazen. Daardoor kon het zijn dat de diamanten verloren konden geraken. Het blijft in het boek niet alleen bij de diamantenroof maar ook de opgang en geschiedenis van de diamantindustrie komt centraal in beeld te staan.

Zo krijgen we te zien hoe de diamantindustrie zich verplaatste van Amsterdam naar Antwerpen. De Amsterdamse diamantindustrie kon geen nieuw leven ingeblazen werden en de diamant ging een groot deel uitmaken van Antwerpen. De diamanten en de waarde ervan werd heel erg belangrijk om de Duitse oorlogsmachine in gang te houden. Op 18 oktober 1940 werd in het bezet Nederland het rijksbureau voor Diamant opgericht. Dat bureau had als doel om richtlijnen voor de diamantindustrie uit te vaardigen. Het was eigenlijk een mooie verwoording dat iedereen zijn diamanten afgepakt werden. De Duitsers verkochten de zichzelf toegeëigende diamanten op de wereldmarkt. De handelaars mochten zelf geen diamanten meer verhandelen en moesten een voorraad bijhouden van alle diamanten in hun bezit. Ze mochten geen diamanten kopen, verkopen of bewerken en de diamantbedrijven werden rechtstreeks aangestuurd door het rijkscommissariaat.

Meer en meer diamanten werden opgekocht door Duitse vertegenwoordigers en deze diamanten belandden grotendeels in Duitsland. De diamanten werden voor veel te weinig geld aangekocht en veel diamanten kwamen ook illegaal in hun bezit. Het resulteert in een erg interessant boek waarin een stukje oorlogsgeschiedenis behandeld wordt dat te dikwijls vergeten wordt en waar heel wat over te schrijven valt. De twee schrijvers doen dit uitstekend en laten het complete verhaal horen gestaafd met heel wat bewijzen en een uitgebreide bronnenlijst. De Diamantenroof is een uitstekend boek waarin heel wat staat te gebeuren.

Bies Van Ede & Paul Post – Uitgeverij Omniboek – 250 blz –  20 EUR – 9789401907538