In de roman Het Twijfelexperiment krijgen we het verhaal van de tienjarige Vicky. Vicky heeft een zus met een mentale beperking die enorm veel aandacht van haar ouders vraagt. Het is Vicky’s droom om een alledaags leven te leiden in een doodgewoon gezin. Vicky start daarom een soort van twijfelexperiment omdat Vicky er niet echt overtuigd van is dat haar zus een verstandelijke beperking heeft. Ze verzamelt bewijzen om haar theorie kracht bij te zetten en Vicky begint zich steeds meer en meer te verliezen in haar eigen theorie. Al snel denk je dat Vicky zich achteruitgestoken voelt en dat ze daarom de schuld op haar zus schuift. Maar al snel vraag je jezelf af of Vicky een onschuldig kind is met erg veel fantasie of dat er toch waarheid schuilt in hetgeen wat ze beweert. Het gezin waarin ze opgroeit is doodgewoon en bestaat uit een Engelse moeder, een vader die erg hard werkt en drie dochters waarvan er eentje scheel kijkt en de ander moet zien te leven met een mentale beperking.

In de week gaan de drie meiden naar school en op zaterdag gaan ze naar de scouts. Het meisje met een beperking noemt Mitty en het gezin brengt ze van en naar het tehuis waar ze verblijft. We krijgen het verhaal te zien door de ogen van Vicky en door haar verhaal besef je wat voor impact een kind met een mentale beperking kan hebben op een gezin. Vicky moet sneller volwassen worden door wat er allemaal in het gezin gebeurt en als tienjarige begint ze zich ook al snel erg ingewikkelde vragen te stellen. Ze vraagt zich af waar de mens vandaan komt en wat het nut is van religie. En wat je heel erg hard beseft dat is dat haar onschuld als kind al snel weg is waardoor je al snel wilt dat ze haar kinderlijke onschuld met zich blijft meedragen. Ze probeert uiteindelijk een onderzoek te voeren naar de reden waarom haar zus nu zo anders is dan haar. Wat ze je vooral leert dat is dat er geen echte werkelijkheid bestaat en dat veel afhangt van de bril waarmee we naar de feiten kijken.

Het twijfelexperiment is een roman waarin we het verhaal van een kind krijgen dat zich helemaal verliest in haar eigen fantasie en vooral de hoop met zich meedraagt om op te groeien in een doodgewoon gezin. Ze vertoeft in een wereld waarin allerlei vragen oprijzen die ze zelf probeert op te lossen. Maar het boek is vooral erg goed in de manier waarop ze je laten nadenken over wat een zus met een beperking met je doet en met het gezin waarin iemand opgroeit.

Carly Wijs – Uitgeverij Ambo Anthos – 229 blz –  19,99 EUR – 9789026332968