Een enorm verrassend aspect aan In A Valley Of Violence van Ti West is hoe grappig de film wel niet is. Het is iets wat je niet echt verwacht van een western waarin een man uit is op wraak en al zeker niet van een film die geregisseerd werd door een man wiens laatste film ging over het Jonestown Massacre. Keer op keer gaat In a Valley of Violence door met zijn wreedheid en zijn medelijden en weten ze het zo met de humor te vermengen dat de spanningsboog nergens niet daalt en dat je toch de hele film op het puntje van je stoel blijft zitten. Al snel krijgen we een erg strakke scène te zien tussen een schimmige priester en de mysterieuze zwerver Paul die samen met zijn hond vanuit het zuidwesten naar Mexico trekt. We komen te weten dat Paul wel in staat is om gewelddadig uit de hoek te komen maar dat hij het vechten naast zich neergelegd heeft als een vorm van verzoening met zijn verleden. Hoe dat verleden er op dat moment uitziet weten we dan nog niet. Maar wanneer een groep misdadigers onder leiding van Gilly het pad kruist van Paul ziet het er allemaal plotseling anders uit.

inavalleyofviolence-still-2

Zo komt op dat moment alle woede naar buiten en begint er heel wat bloed te vloeien in een verlaten mijnstadje. Maar het komt vooral allemaal naar buiten in het laatste deel van de film met een inferno aan geweld. In A Valley of Violence lijkt bijna een spaghettiwestern te zijn door de absurde en bloederige mix. En Ti West weet het nog beter te maken door een extra spanningsboog in te bouwen met een hoop geweld die leidt tot een regelrecht inferno. John Travolta speelt ook een fantastische rol als de marshall met een houten been en de vader van Gilly. Het zorgt voor een erg rampzalig effect waardoor het hele dorpje wordt meegesleurd in de strijd tussen Paul en  Gilly. Er onstaat een rampzalig domino-effect en de sherrif probeert de gewelddadige hysterie te stoppen. Maar wanneer hij een huiveringwekkende ontdekking doet over Pauls verleden is er eigenlijk niets meer te stoppen.

DVD – Universal Pictures – 18/01/2017 – Verenigde Staten

Regisseur: Ti West Cast: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga, James Ransome, Karen Gillan, Toby Huss, Tommy Nohilly, Larry Fessenden, Michael Davis, James Cady, Burn Gorman, K. Harrison Sweeney, Jumpy –  Producer: Jason Blum, Jeanette Brill, Phillip Dawe, Jacob Jaffke, Peter Phok, David L. Schiff, Alix Taylor, John N. Ward, Ti West –  Scenario: Ti West –  Score/Soundtrack: Jeff Grace – Cinematografie: Eric Robbins