Het is ondertussen al acht jaar geleden sinds The West Wing werd stopgezet. Door het einde van de reeks viel er eigenlijk een soort van zwart gat voor een televisiereeks over de idealen en de intelligentie van de politiek. Een reeks die dat zwart gat mooi weet op te vullen is Madam Secretary. De serie deelt met The West Wing eigenlijk het feit dat het een realistisch beeld van de politiek weet neer te zetten. Het enige verschil daarbij is dat Madam Secretary vooral focust op de buitenlandse politiek. Madam Secretary is een reeks die momenteel erg actueel is met alle heisa die gaande is rond Donald Trump. Er zijn wel wat reeksen te vinden over de Amerikaanse politiek waaronder House of Cards en Scandal die over de politieke intriges en de daaropvolgende gevolgen gaan. Het zijn twee reeksen die de politieke conflicten serieus overdrijven en ze schetsen een negatief beeld desondanks dat het topreeksen zijn. Veep zet het Witte Huis dan weer neer als een komische setting waarin het erg fijn lachen is met alle politiekers. De verschillende reeksen zijn erg interessant maar ze zijn niet echt geïnteresseerd in het iets optimistischere beeld dat The West Wing schetst. Want in The West Wing en ook bij Madam Secretary gaat het vooral over de juiste keuzes te maken en wat de gevolgen kunnen zijn van slechte keuzes. Centraal in de reeks staat Elizabeth McCord.

madamsecretary-1

Elizabeth McCord is een no-nonsense professor die een topanalist van de CIA was. Ze leidt een erg simpel leven met haar man Henry (Tim Daly) en hun kinderen wanneer de president die haar ook bij de CIA bracht haar de job van Secretary of State aanbiedt. We zien al snel hoe McCord voor het eerst aan boord komt omdat haar voorganger plotseling stierf in een vliegtuigongeluk. Daardoor begint ze aan haar job met een heleboel medewerkers met daaronder een heleboel die voor haar misschien niet geschikt waren. De meeste medewerkers staan dan in de eerste afleveringen ook erg huiverachtig tegen haar ideeën die vrij out-of-the-box genoemd kunnen worden. Maar de reeks moet het vooral hebben van zijn realistische weergave van hoe het er in het Witte Huis aan toegaat. Daardoor is de reeks de perfecte metgezel om je de verschillende processen die er spelen tijdens de beslissingen te doen begrijpen in een landschap dat gekenmerkt wordt door heel de berichtgeving over de Verenigde Staten en Donald Trump. Madam Secretary focust zich vooral over de rol die de Verenigde Staten spelen in de beslissingen die de hele wereld aanbelangen. Madam Secretary is een van de beste reeksen die we in een lange tijd hebben mogen aanschouwen.

DVD – Universal Pictures – 15/02/2017 – Verenigde Staten

Regisseur: David Semel, Jeremy Webb, Eric Stoltz, Eriq La Salle, Mark Piznarski, Martha Coolidge, Dennie Gordon, James Whitmore Jr., Randy Zisk, Gloria Muzio, Michael Waxman, Nicole Rubio, Jonathan Brown, Rob Greenlea, Anna Foerster, Tate Donovan, Ed Ornelas –  Producer: Morgan Freeman, Barbara Hall, Lori McCreary, Tracy Mercer, Sam Hoffman, Téa Leoni, David Grae, Matt Ward, Tony Palermo, Tony Phelan, Joan Rater, Eric Stoltz, David Grae, Joan Rater, Tony Phelan, Paul Redford, Matt Ward, Alex Cooley, Alexander Maggio, Joseph C. Muscat, Joy Gregory, Lyla Oliver –  Scenario: Barbara Hall, David Grae, Joan Rater, Tony Phelan, Paul Redford, Matt Ward, Alex Cooley, Alexander Maggio, Joseph C. Muscat, Joy Gregory, Lyla Oliver – Score/Soundtrack: Transcenders –  Cinematografie: Jonathan Brown