Mr. Robot is een van de meest interessante televisiereeksen die we de laatste jaren hebben mogen aanschouwen. Maar wat we ons bij het begin van dit tweede seizoen vooral afvroegen dat was wat er eigenlijk allemaal staat te gebeuren. Want tegen het einde van het eerste seizoen bleven er nog verschillende vragen onbeantwoord ook al kregen we verschillende oplossingen aangereikt waaronder de ware identiteit van Mr. Robot. Op het einde van het eerste seizoen had de maatschappij gewonnen en dat moment heeft nog steeds zijn impact op de wereld zoals we die te zien krijgen in dit tweede seizoen. Desondanks zijn er bepaalde zaken uit het eerste seizoen die nog steeds hun impact hebben op het leven zoals in het tweede seizoen. Darlene en haar rebellen zijn nog steeds tot het besef aan het komen van welke revolutie ze hebben weten te verwezenlijken. Maar ondertussen zijn de mensen achter Evil Corp hun verloren geld en macht aan het proberen te recupereren. De rebellen hebben een slag gewonnen maar de oorlog is nog steeds aan de gang. Het systeem is beschadigd geraakt maar toch is het nog steeds intact.

mrrobot-seizoen2-still2

Want Mr. Robot draait ook rond bepaalde systemen en dat niet enkel in de vorm van computers maar ook de manier waarop mensen hun eigen structuur weten te creëren uit de chaos die rond hun hangt. En in die grote chaos weet bedenker Sam Esmail ons echt mee te grijpen in het verhaal dat hij wilt vertellen. Ondertussen gaat de reeks andere richtingen uit en worden de personages nog in extremere hoeken geduwd. Zo is er Angela die nu voor Evil Corp werkt terwijl Darlene op straat blijft vechten.  Elk personage vecht voor zijn eigen kant en we krijgen naarmate het seizoen ten einde komt te zien hoe die kanten hun levens en hun relaties beïnvloeden. Ondertussen lijken er allerlei dingen te gebeuren die je op het eerste zicht niet snapt maar waar naarmate alles zich vordert je toch een beter beeld van krijgt. Er worden verschillende hoeken en kanten belicht maar toch is het uiteindelijk een reeks die je echt meesleept in een verhaal dat vooral verteld kan worden door de erg creatieve tijd waarin televisieseries gemaakt worden.

Het lijkt wel de volgende stap te zijn van uitstekende fictie en met de reeks heeft Sam Esmail echt wel iets te vertellen. Het vertrouwen dat je zelf in de wereld hebt ziet er na het aanschouwen van Mr. Robot toch elke keer wat anders uit. Het mooie aan de reeks is toch wel de manier waarop Sam Esmail de touwtjes in handen houdt. Hij heeft de serie bedacht, geschreven en hij regisseert nog steeds elke aflevering. De creatieve controle ziet er dus erg goed uit en in dit tweede seizoen weet hij nog steeds zijn verhaal nog steviger op poten te zetten.

DVD/Blu-Ray – Universal Pictures – 14/12/2016 – Verenigde Staten

Regisseur: Sam Esmail –  Cast: Rami Malek, Christian Slater, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström, Stephanie Corneliussen, Michael Cristofer, Sunita Mani, Azhar Khan, Grace Gummer –  Producer: Sam Esmail, Steve Golin, Chad Hamilton, Kyle Bradstreet, Matt Pyken, Joseph E. Iberti, Adam Penn, Christian Slater, Todd Nenninger –  Scenario: Sam Esmail, Kyle Bradstreet, Adam Penn, Courtney Looney, Lucy Teitler, Kor Adana, Randolph Leon – Score/Soundtrack: Mac Quayle –  Cinematografie: Tod Campbell