In 1954 verkocht de legendarische B-filmlegende Roger Corman voor het eerst het concept van Fast and the Furious aan American Releasing Corporation waardoor Universal de filmrechten in handen kreeg. Hierdoor ontstond een van de populairste en succesvolste filmfranchises allertijden. Maar waar Roger Corman toch het bekendste mee werd dat waren zijn B-films die enorm over de top waren. In 1967 regisseerde hij Peter Fonda, Susan Strasberg en Bruce Dern in de psychedelische LSD film The Trip. Juist op het moment dat ze de film aan het opnemen waren besloot de Amerikaanse overheid om de synthetische drug te bannen waardoor er heel wat controverse en gratis publiciteit ontstond rond de film. In 1975 bracht Corman de film Death Race 2000 uit. Een film waarin hij brute types liet rondrijden in een ver dystopisch toekomstbeeld van Amerika waarin de chauffeurs mensen omverrijden om punten te verdienen. Het leek op dat moment wel alsof Corman de vinger op de pols hield van hoe de Amerikaanse primetime zou veranderen in een soort van entertainment dat steeds gewelddadiger zou worden.

deathrace-2

Nu met de verkiezing van Donald Trump tot president lijkt het wel weer alsof Death Race 2050 nog meer waarheid wordt. Death Race is een film waarin heel wat zwarte humor vervat zit maar ook een film die iets te zeggen heeft over de wereld waarin we tegenwoordig leven. Een wereld die volgens Corman een tikkeltje donkerder is dan wanneer hij de eerste film uitbracht. De nieuwe film van Corman wordt spijtig genoeg rechtstreeks op DVD uitgebracht aangezien hij erg veel te vertellen heeft over de maatschappij doorheen zijn films. De films van Roger Corman mogen misschien vrij goedkoop gemaakt zijn maar ze hebben toch altijd heel wat in zich vervat gehad. Zo heeft Corman films gemaakt als Rock ‘n’ Roll High School, Death Race 2000, Galaxy of Terror, Forbidden World en Piranha. Death Race 2050 speelt zich af in de nabije toekomst wanneer Amerika bestuurd wordt door een almachtige zakelijke regering die de massa onder controle probeert te houden door virtual-reality entertainment.

Een evenement waar het hele land het hele jaar door naar uitkijkt is Death Race. Op Death Race racen er een bonte hoop piloten doorheen het land. Die piloten kunnen punten scoren door voetgangers omver te rijden. De huidige wereldkampioen is Frankenstein. Frankenstein is een halve mens en een halve machine maar wat hij niet weet dat is dat zijn co-piloot eigenlijk een spion is.

DVD/Blu-Ray – Universal Pictures – 18/01/2017 – Verenigde Staten

Regisseur: G.J. Echternkamp Cast: Manu Bennett, Malcolm McDowell, Marci Miller, Burt Grinstead, Folake Olowofoyeku, Anessa Ramsey, Yancy Butler, Charlie Farrell, Shanna Olson, D.C. Douglas, Sebastian Llosa, Emilio Montero –  Producer: Julie Corman, Roger Corman, Lisa Gooding –  Scenario: Matt Yamashita, G.J. Echternkamp