Laat ons wel wezen dat er niet veel uitleg moet staan bij Trainspotting aangezien de film nog steeds overeind staat als een van de grappigste films van de jaren ’90. En dit jaar komt eindelijk de tweede film wat ook een erg heuglijk gegeven is. De eerste film uit 1996 van Danny Boyle werd gebaseerd op een roman van Irvine Welsh. Centraal staat de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die met zijn zogenaamde vrienden hun leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Wat ze vooral doen is drinken, uitgaan, drugs nemen en voetballen. Het zijn deze passies waarmee ze de jaren ’90 door geraken en door bepaalde gebeurtenissen besluit Mark om te kiezen voor een nieuw leven in Londen zonder zijn vaste vrienden. Dat nieuw leven wilt hij opbouwen zonder zijn vrienden en helemaal op zichzelf. Wanneer een van zijn vroegere vrienden Begbie (Robert Carlyle) in de problemen geraakt in Edinburgh moet hij onderdak bij Mark gaan zoeken. Wanneer ook Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) en Tommy (Kevin McKidd) naar Londen komen lijkt alles weer te worden zoals het voordien was.

trainspotting-1

Door de oude vrienden lijkt Mark al snel weer zijn oude gewoontes weer op te pakken. De film vertelt niet alleen over het enorme druggebruik van de jongeren maar hij vertelt ook iets over seks, relaties tussen vrienden, armoede, verantwoordelijkheid, wegvluchten en een uitzichtloze toekomst. Danny Boyle wist een waanzinnige film te maken en de regisseur liet vooral zijn erg originele aanpak zien met de visuele pareltjes die er in overvloed te vinden zijn. In deze nieuwe versie komt alles nog beter uit de verf. Zo krijgen we de scène waarin McGregor in de wc-pot duikt nog beter tot in detail te zien en komt de scène waarin hij in het ziekenhuis beland toch nog harder aan. Hetgeen waarin de film vooral erg goed was dat was om een onverfilmbaar verhaal toch te verfilmen. En daarin heeft Boyle en de film toch vooral veel te danken aan John Hodge die een waanzinnig scenario wist uit te schrijven van het boek van Irvine Welsh. De film staat nog steeds even goed overeind in al zijn trots en glorie en is nog steeds niets van zijn kracht verloren.

DVD/Blu-Ray – Universal Pictures – 01/02/2017 – Groot-Brittannië 

Regisseur: Danny Boyle Cast: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald, Peter Mullan, James Cosmo, Eileen Nicholas, Susan Vidler, Pauline Lynch, Shirley Henderson, Stuart McQuarrie, Irvine Welsh, Dale Winton, Keith Allen, Kevin Allen, Annie Louise Ross, Billy Riddoch, Fiona Bell, Vincent Friell, Hugh Ross, Victor Eadie, Kate Donnelly, Finlay Welsh, Eddie Nestor –  Producer: Andrew Macdonald –  Scenario: John Hodge, Irvine Welsh –  Cinematografie: Brian Tufano