De bekende Nederlandse radiomaker Frits Spits schreef onlangs het boek De Standaards van Spits waarvan we in de komende weken een recensie online zullen plaatsen. Voor dat boek selecteerde hij 90 van de mooiste Nederlandstalige liedjes en daarbij zaten alleen maar Raymond van het Groenewoud, Clouseau en Eva De Roovere. Het was een beetje een gemiste kans die dan ook niet onopgemerkt voorbij ging aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Het NRC Handelsblad publiceerde een opiniestuk met daarin kritiek op het boek omdat ze toch vonden dat er toch nog wat meer goede Nederlandstalige muziek aan te treffen is in ons land. Het is dan ook jammer genoeg dat andere en even sterke Belgische en Nederlandstalige bands als Gorki, De Mens en Yevgueni geen plek kregen op de compilatie.

Maar dat is waarschijnlijk iets teveel van het goede gevraagd aangezien het boek zich meer focust op Nederland zelf. En als we het dan maar over Yevgueni hebben dan valt al snel de naam van toetsenist Geert Noppe die zijn eigen band Walrus ook voorbij zag komen in het opiniestuk en dan ook getipt werd door diezelfde krant. Een gegeven dat niet meer dan logisch is en dat zeker en vast nu ze met hun tweede album Terug Naar Het Begin voor de dag komen. Alex Callier van Hooverphonic stond in voor de productie van het album en is net zoals de mannen achter Walrus ook afkomstig uit het Waasland. Met Walrus laat Geert Noppe horen dat hij voor deze tweede plaat een geluid heeft weten te creëren dat dan ook perfect bij zijn eigen band past. Een prachtige mengeling tussen de rock en de pop en af en toe een flashback naar de gouden jaren ’80 waarin hij dan ook opgegroeid is.

En de productie van Alex Callier draagt wondermooi bij aan deze plaat die opent met het fantastische nummer Straks maak ik je wakker waarin voor ons vooral de gitaren opvallen en de mooie tekst over het muzikantenleven en ’s avonds laat komen bij je geliefde. Iemand Moet De Slimste Zijn heeft dan weer helemaal dat 80’s sfeertje in zich maar het mooiste is toch dat alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen en dat het een nummer is geworden dat iets uitstraalt. En die uitstraling is er vooral een van een band en een artiest die weet wat hij wilt. Af en toe zijn er flarden Gorki te horen aangezien ze op diezelfde manier erg inventief met de Nederlandse taal en hun muzikale arrangementen durven zijn. Yevgueni zat eigenlijk meer in de hoek van de kleinkunst en Walrus is toch meer een band waar de rock welig tiert.

Benjamin is een van de mooiste songs die op het album verzameld staan en heeft dan ook alles in zich om uit te groeien tot een Nederlandstalige klassieker. Het nummer heeft dan ook een prachtige tekst over een man die getekend wordt door het leven waarin het heden en het verleden door elkaar lijken te lopen. Het is een typisch verhaal van iemand die is opgestaan uit zijn verleden maar dat verleden niet altijd evengoed kan ontvluchten. Daarbij komt dan die prachtige cello en die tedere zang van Van Noppe en je hebt een nummer waarvan je heel stilletjes wordt. Maar ook het zachtjes sudderende Tegenpool is een nummer dat er volledig staat en dat dan ook door het overweldigende symfonisch orkest een topnummer is geworden. Een prachtige single die laat horen dat deze Belgische Nederlandstalige band tenminste ambities heeft.

In het arrangement en de zachte klanken van het glockenspiel horen we dan weer de invloed van Yann Tiersen doorschemeren terwijl Annelien dan weer op dezelfde basis verder bouwt als Benjamin en dat ook met een erg persoonlijk nummer over een bepaald persoon. Maar ook de tweede helft van het album bevat heel wat uitstekende songs die laten horen dat de ambities, de songs en het album er zijn om eindelijk die grote doorbraak tot een goed einde weten te brengen. Haal dat album in huis en ga zeker en vast eens kijken naar het releaseconcert in de AB op 5 december waar ze live hun album komen voorstellen.

Release: 9 november 2015 – Producer: Alex Callier – Platenlabel: Eigen Beheer – Tracklist: 01. Straks Maak Ik Je Wakker, 02. Iemand Moet De Slimste Zijn, 03. Benjamin, 04. Tegenpool, 05. Annelien, 06. Brakke Grond, 07. Terug Naar Het Begin, 08. Voor Het Stopt, 09. Het Vriest Dat Het Kraakt, 10. Lege Maan